Flexibel reisbudget

Alle woon-werk en zakelijk gerelateerde reiskosten uit één budget

 

Een flexibel reisbudget is een reisbudget dat een individuele medewerker kan gebruiken om zijn werk gerelateerde mobiliteit zelf in te kopen. De werkgever en werknemer zijn van tevoren overeengekomen waar dit budget voor kan worden ingezet. Zo kan het bijvoorbeeld worden ingezet voor de vergoeding van de zakelijke kilometers gereden met de privéauto, brandstofkosten, OV-reizen of een taxirit. Ook is het mogelijk om een vergoeding te bieden voor (elektrische) fietsritten en andere reismiddelen.

De regeling kan op verschillende manieren ingericht worden. In de meeste gevallen wordt een OV-kaart verstrekt, al dan niet met een abonnement. De reizen die met deze kaart gemaakt worden verschijnen automatisch in het persoonlijke Reisbalans® account van de medewerker. Zo houdt de medewerker inzicht in het gebruik en de kosten van zijn mobiliteit en de ontwikkeling van zijn budget.

Omdat duurzame keuzes door het mobiliteitsbeleid ondersteund en gestimuleerd worden, kunnen medewerkers door slimme keuzes te maken budget overhouden door bijvoorbeeld vaker de auto te laten staan ten gunste van andere goedkopere en schonere vervoerwijzen. Bovendien krijgen zij doordat ze hun eigen budget beheren via hun Reisbalans® account meer inzicht in hun mobiliteit. De combinatie van inzicht, sturing en beloning is een sterke motivatie voor gedragsverandering.